Vânzătorii necinstiți, în special cei care comercializează zilnic mașini de ocazie, pot falsifica kilometrajul real al unei mașini. Aceasta este o infracțiune penală, dar riscul de fraudă este în continuare foarte ridicat. De ce falsifică vânzătorii necinstiți kilometrajul mașinilor? Cum puteți verifica kilometrajul real al unei mașini de ocazie fără să plecați de acasă? Cum puteți găsi informații importante despre o mașină de ocazie, astfel încât să o puteți verifica temeinic înainte de a o cumpăra? Serviciul CrashStatus vă poate ajuta.
Fiecare mașină este echipată cu un odometru. Kilometrajul unei mașini este calculat din momentul în care aceasta părăsește fabrica. Kilometrajul unei mașini este unul dintre criteriile care vă permit să evaluați aproximativ uzura unei mașini de ocazie.
În mod normal, odometrul este amplasat pe bordul mașinii. Mașinile mai vechi foloseau odometre mecanice, cu discuri rotative din plastic pe care erau pictate numere. De peste 20 de ani, majoritatea autovehiculelor folosesc odometre electronice, care afișează kilometrajul mașinii pe un mic ecran LCD sau LED special sau pe o parte desemnată a ecranului computerului de bord.
Odometrul standard are 6 cifre. De-a lungul anilor au existat situații umoristice, un exemplu fiind Suzuki Swift Mk2, produs în Ungaria, la care producătorul a montat un odometru analogic cu 5 cadrane. Când se atingea limita de 99999 kilometri, contorul se reseta singur. Din păcate, mașina nu a întinerit singură din această cauză, deși vânzătorul ei putea spune cu mâna pe inimă că mașina pe care o vindea avea un kilometraj de 39950 kilometri (deși kilometrajul real era de 239950 kilometri).
Cu toate acestea, kilometrajul real al unei mașini este totuși un indiciu al stării sale. Iar un nou cumpărător ar trebui să cunoască acest kilometraj.
În fotografia de mai jos – plăcuța de identificare a mașinii Audi, montată pe peretele etanș dintre compartimentul motor și compartimentul pasagerilor. Numărul VIN este ștanțat în partea de sus a plăcii.
Kilometrajul real al unei mașini – unul dintre indicatorii stării unei mașini
De ce este kilometrajul unei mașini unul dintre determinanții, și nu cel mai important, al stării tehnice a acesteia? Trebuie să vă amintiți întotdeauna că starea tehnică a unei mașini este afectată de foarte mulți factori.
Dacă mașina a fost prost întreținută, poate avea un kilometraj mic, dar starea sa tehnică va fi foarte proastă.
Dacă o mașină are un kilometraj de 100 000 km, fiind condusă doar în oraș, iar alta are un kilometraj de 200 000 km, fiind condusă în cea mai mare parte pe șosea, aceasta din urmă va fi, de obicei, într-o stare tehnică mai bună (dacă a fost întreținută corespunzător).
Ce se poate prezice prin cunoașterea kilometrajului real al unei mașini? În primul rând, gradul de uzură al componentelor individuale. Un nou cumpărător poate prevedea mai mult sau mai puțin când va trebui să facă investiții, adesea destul de substanțiale.
De exemplu, dacă kilometrajul mașinii este cuprins între 100.000 și 150.000 de kilometri, noul cumpărător trebuie să fie pregătit să înlocuiască componente precum ambreiajul, turbocompresorul, amortizoarele, brațele de suspensie, discurile de frână, injectoarele GPL și rezervorul de benzină (dacă mașina este alimentată cu gaz).
Dacă mașina are un kilometraj mai mare de 200 000 km, șoferul trebuie să fie pregătit să înlocuiască injectoarele cu injecție directă, foarte scumpe, volantul cu masă dublă și ambreiajul (dacă nu se defectează mai devreme), demarorul și alternatorul la mașinile cu sistem start-stop (foarte scumpe), alte piese din sistemul de suspensie, piese din sistemul de aprindere, bujiile incandescente la diesel-uri, precum și convertorul catalitic cu trei căi și filtrul de particule FAP, precum și unii senzori și articulații de transmisie.
La mașinile cu un kilometraj mai mare de 300.000 km, trebuie să fiți pregătiți să înlocuiți alternatoarele și demaroarele, convertoarele catalitice DPF, pompele de injecție, pompele de combustibil, radiatorul și numeroși senzori. Pe lângă acestea, combaterea coroziunii va semăna cu o luptă adevărată și, cine știe, poate fi necesar și să renovați motorui, cutia de viteze și sistemul de transmisie (de ex. ambreiajul Haldex, dacă este prezent), mecanismul și motorașele ștergătoarelor de parbriz sau motorașele geamurilor electrice.
Mai jos în imagine – unde amplasează producătorii auto numărul VIN?
De ce un vânzător necinstit falsifică kilometrajul unei mașini?
Răspunsul la această întrebare este foarte simplu. Pentru că este mai probabil să cumpărați o mașină dintr-un anumit an care are un kilometraj de 150.000 de kilometri decât o mașină care are un kilometraj de 300.000 de kilometri. Pur și simplu, veți crede că o mașină cu kilometraj mai redus este mai puțin uzată. Veți avea convingerea că o mașină veche de 8 ani cu un kilometraj de 150.000 de kilometri nu a fost folosită ca taxi sau ca mașină a unui reprezentant de vânzări.
Adevărul poate fi cu totul altul. Falsificarea odometrelor mecanice pe mașinile mai vechi a fost mult mai dificilă decât falsificarea kilometrajului pe mașinile mai noi care folosesc odometre electronice. Un vânzător necinstit poate apela la un specialist care să conecteze dispozitivul electronic corespunzător și să modifice kilometrajul afișat de mașină.
Verificați bine mașina înainte de a o cumpăra – folosiți site-ul CrashStatus
Site-ul nostru CrashStatus vă oferă ceea ce alte site-uri de acest tip nu vă oferă.
Nu trebuie să plătiți pentru a afla dacă s-au înregistrat daune pentru o anumită mașină. În mod implicit, site-ul nostru vă permite să verificați VIN-ul gratuit. Introduceți numărul VIN, așteptați câteva momente și primiți un răspuns. Dacă mașina în cauză are vreo daună (implicit în urma unui accident sau a unei inundații), renunțați să o mai cumpărați. Și nu plătiți nimic pentru verificarea, care durează câteva minute.
Ce urmează? Tot ce trebuie să faceți este să verificați mașina cu un expert auto sau un mecanic. Apoi vă puteți bucura de o mașină de ocazie excelentă!
Nu vă asumați riscuri! Nu se merită! Începeți să verificați mașina visurilor dvs. cu serviciul CrashStatus!