Skip to content

Istoricul vehiculului după VIN

Verificați gratuit dacă mașina, pe care doriți să o cumpărați - a suferit vreo deteriorare

Gratuit vom căuta în cea mai mare bază de date a daunelor vehiculelor din Polonia, Europa și SUA. Veți fi informat dacă a fost înregistrată vreo daună. Veți plăti doar dacă doriți să vedeți informații detaliate despre daune.

Mașină după daună totală – Poate un astfel de vehicul să fie pus în vânzare?

Teoretic, am putea presupune că un proces de daună totală ar trebui să marcheze sfârșitul vieții tehnice a unei mașini. Mai exact, după ce a fost declarată daună totală, mașina ar trebui să ajungă la dezmembrări. Totuși, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Mașinile declarate daună totală ajung deseori în vânzare.

De aceea, merită să folosești serviciul Crash Status. Poți verifica gratuit un vehicul utilizând VIN-ul său și să afli dacă are înregistrate daune. Poți, de asemenea, să verifici valoarea estimată a daunelor conform companiei de asigurare.

Ce este dauna totală?
Dauna totală este un termen folosit de companiile de asigurări. Notă importantă: nu există o definiție legală a termenului daună totală.
Când se declară o daună totală? Atunci când compania de asigurări, după examinarea vehiculului, concluzionează că reparația nu este rentabilă.

• Dacă șoferul are asigurare, iar un alt șofer (vinovatul) îi dăunează mașina într-un accident sau pe timpul staționării, dauna totală poate fi declarată dacă costul reparației depășește 100% din valoarea mașinii.

Dauna totală poate fi declarată după o avarie într-un accident, coliziune, furtună, incendiu, acte de vandalism sau inundație.

Este verdictul de daună totală dovada reală că mașina este un „deșeu”?
Există excepții și acestea sunt destul de frecvente.
De exemplu, în cazul unei mașini electrice. Într-o coliziune laterală, bateria de tracțiune poate fi avariată. O reparație a caroseriei și instalarea unei baterii noi ar putea reda mașinii funcționalitatea completă, însă acest lucru nu este rentabil din punct de vedere financiar. De exemplu, o mașină electrică de doi ani ar putea valora 30.000 de euro, în timp ce înlocuirea bateriei costă 25.000 de euro.

Alt exemplu: o mașină premium de câțiva ani din Asia, a cărei parte frontală a fost avariată într-un accident. Doar înlocuirea a două faruri LED ar costa mai mult de 7.000 de euro. La aceasta se adaugă costurile pentru înlocuirea sistemelor de control al vitezei de croazieră, evitarea coliziunilor, radiatorul de răcire, condensatorul de aer condiționat, parbrizul termic (câteva mii de euro) și părțile de caroserie, ceea ce face ca prețul reparației să se apropie periculos de pragul de nerentabilitate.

În majoritatea cazurilor, însă, verdictul de daună totală indică într-adevăr că mașina este un „deșeu”. În cazul unei mașini mai vechi de 10 ani, doar costul recondiționării airbagurilor și repararea celorlalte componente pot depăși valoarea sa. Uneori, daunele de după accident sunt atât de grave încât este imposibil să se redea funcționalitatea vehiculului. Aceasta se aplică și mașinilor afectate în timpul inundațiilor, mai ales celor electrice.

De ce ajunge o mașină după daună totală la vânzare?
O mașină care nu poate fi reparată ar trebui să fie trimisă la o Stație de Dezmembrare a Vehiculelor.
Dar ce se întâmplă cu mașinile care pot fi reparate, deși compania de asigurare consideră că acest lucru nu este rentabil?

Proprietarul mașinii are dreptul să o repare sau să o cedeze companiei de asigurări. În Europa de Vest și în SUA există platforme speciale accesibile doar antreprenorilor, cum ar fi atelierele auto sau comercianții de mașini. Aceste platforme permit achiziționarea de mașini avariate în accidente, inundații, furtuni, distruse în timpul furturilor, etc., la prețuri foarte atractive.
Compania de asigurare a declarat că reparația mașinii nu este rentabilă. De ce consideră altfel un comerciant?

Opinia zdjecie
Expertul sfătuiește

La achiziționarea unui vehicul second hand, respectarea documentelor este unul dintre cei mai importanți factori de luat în considerare.